Gıda kaybı ve israfını önlemek için neler yapılabilir?

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından gerçekleştirilen Uluslar Arası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü` nde “İnsanlık için, gezegenimiz için, gıda kaybı ve israfına dur diyelim“ sloganı atıldı.


Artan gıda güvensizliği ve azalan doğal kaynaklarımıza dikkat çekilerek yapılan açıklamada, gıda kaybı ve israfını azalmak için herkesin daha çok caba göstermesi gerektiğinin altı çizildi.

 

Bugün sayısı yaklaşık 690 milyon insan açlık çekerken, üç milyar insanın besleyici gıdaya erişimi yok. Federal Gıda ve Tarım Bakanlığı (BMEL) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Almanya’da her yıl toplam yaklaşık on iki milyon ton gıda atığı üretiliyor. Bu, kişi başına düşen her vatandaşın yılda 75 kilogram yiyecek israf ettiği anlamına geliyor. Ancak gıda israfını azaltmanın birçok yolu var. Üretilen gıdanın israf edilmemesi ve atık haline gelmemesi için birlikte ve bilinçli hareket edilmeli.

 

Gıda israfına karşı beş ipucu

  1. Daha bilinçli alışveriş yapın: Yemeğe ne yapacağınızı önceden düşünürseniz daha iyi planlayabilir ve buna göre alışveriş yapabilirsiniz.
  2. Aldığınız ürün aynı gün veya ertesi gün için ise bilinçli olarak son kullanma tarihi kısa olan ürünleri tercih edebilirsiniz. Sonuçta hala kusursuzlar!
  3. Duyularınıza güvenin: Son kullanma tarihinin aşılması, ürünün artık yenmez anlamına gelmez. Son kullanma tarihi geçmiş yoğurdu kontrol etmeden çöp kutusuna atmak yerine açın ve deneyin. Genellikle gözler, burun ve ağız, ürünün hala iyi olup olmadığını anlamaya yardımcı olur. Ancak balık ve etin son kullanma tarihine dikkat edin. Bunlara genellikle uyulmalıdır!
  4. Fermente ederek sebzelerinizi daha uzun bir zaman kullanabilirsiniz. 
  5. Gıda israfının yüzde 42’ sinin hanelerde gerçekleştiğini unutmayarak, özellikle hanelerimizde gıdaların uygun saklama koşullarına dikkat etmeliyiz.

Dünya genelinde meydana gelen gıda kaybı ve israfın sadece dörtte biri önlenirse bu miktar dünyada milyonlarca açlık çeken insanın beslenmesine yetmektedir.

 
Copyright © IF Medien - Her hakkı saklıdır