Avrupa Birliği Ülkelerinde Gıda Etiketleme Bilgileri

 

AB gıda etiketleme mevzuatına göre bir gıda etiketinde yazılı olması gereken bilgilerin en önemlileri

 

Gıdanın ambalajı veya ambalaja yapıştırılmıs etiket gıdanın kimliğini oluşturur. Bu bilgilerin doğruluğundan gıdayı üreten, satan ve pazarlayan kişiler sorumludur. Gıdalarda bulunması gereken zorunlu etiket bilgilerine uyulmadığı takdirde bu ürünler toplatılabilir, satılması yasaklanabilir yada etikette düzeltme yapıldıktan sonra satışına izin verilebilir. 

AB gıda etiketleme mevzuatına göre bir gıda etiketinde yazılı olması gereken bilgilerin en önemlileri şunlardır: 

Gıdanın ismi. Gıdanın ismi onun yasal ya da geleneksel ismi olmalıdır. Gıdanın ismi fantezi bir başka isimle, bir marka ismiyle veya fikri mülkiyet hakkıyla korunmuş bir isimle değiştirilemez. Türkiye`de geleneksel olarak bilinen fakat AB ülkelerinde bilinmeyen bir gıdanın ismi yazılırken dikket edilmelidir. Mesela tarhana çorbası bu isimle AB ülkelerinde satılamaz. Bu çorbanın ne olduğu tanımlanmalıdır yoğurtlu, salçalı un çorbası gibi. 

Firmanın adresi: Ürünün pazarlanmasından sorumlu gıda işletmesinin ismi ve adresi.

Gıda bileşenlerinin listesi yani içindekiler listesi hangi ülkelerde satış yapılacaksa o ülkelerin lisanında yazılmalıdır. Ürünün isminde geçen bir bileşenin % miktarı içindekiler listesinde yazılmalıdır. Mesela kirazlı yogurt ismi verilen bir ürünün içeriginde kiraz miktarı yüzde olarak yazılmalıdır. 

Son kullanma tarihi almanca mindestens haltbar bis: gün, ay ve yıl olarak yazılmalıdır. Ürün hangi ülkede satılacaksa o ülkenin lisanında yazılmalıdır. ingilizce veya almanca yazılması yeterli degildir. 

Alkol miktarı. Hacimce % 1.2 den çok alkol ihtiva eden içeceklerin alkol miktarı.

 

Alerji ve intoleransa (tahammülsüzlüğe) neden olan bileşenler. Eğer cok az miktarda üretim aşamasında bir bulaşma ihtimali varsa o zaman içerik listesinin altına uyarı olarak hangi allerjen maddeleri içerebileceği yazılmalıdır. Mesela iz miktarda fındık içerir gibi. 

Şu alerjen maddeler bir üründe bulunuyorsa içerik listesinde ya koyu yazılacak yada altı çizilecek ki hemen farkedilebilsin. 

o Gluten içeren hububat 

o Fıstık, ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler 

o Kabuklular 

o Kereviz 

o Yumurta 

o Hardal 

o Balık 

o Susam 

o Yer fıstığı 

o Kükürtdioksit ve sülfitlerin 10 mg/kg’dan fazla olduğu ürünler

o Soya fasulyesi 

o Acı bakla 

o Süt 

o Yumuşakçalar 

Gıdanın net ağırlığı. Gram, kilogram, mililitre ve litre birimleriyle yazılabilir. 

Saklama koşulları ve/veya kullanım koşulları. Gıda donuk, soğukta veya farklı ortamlarda saklanması gerekiyorsa bu belirtilmelidir. 

Gıda katkı maddeleri. Gıda katkı maddelerin ya E numarası yada açık ismi yazılmalıdır. 

Beslenme beyanı. Yeni kurallar altında, enerji değeri ve zorunlu beslenme beyanında olması gereken yağ, doymuş yağlar asitleri, karbonhidrat, protein, şeker ve tuz miktarları 100 g veya 100 ml’ye göre yazılmalı, istenirse porsiyon bilgisi de eklenebilir. 

Okunabilirliğini artırmak için tüm zorunlu bilgiler en az 1,2 mm büyüklüğünde yazılmalıdır. Bilgiler, okunaklı, kolayca görülebilir olmalı, değiştirilebilir ve saklı olmamalı, herhangi bir nesne ile karartılmamış olmalıdır.

Et ve süt ürünlerinde EG Numarası mutlaka olmalıdır bu numara ve izin olmadan et ve sütü ürünleri satılamaz. EG numarası oval bir işarettir ve içinde ülkenin ve eyaletin koduyla, firmanın numarası bulunmak zorundadır. 

Lot numarası ya da parti numarası üretimin geriye dönük izlenebilirliğini mümkün kılar.

Gruplandırarak yazma. Meyve karışımları, sebzeler ve baharatlar bileşen listesinde beraberce «meyve», sebze», «baharat» ibareleriyle gruplandırılabilirler. Yani baharatların ismini tek tek yazmaya gerek yok eğer miktarları son ürünün % 2’sinden fazla değilse. 

 

Görüldüğü gibi bir gıda etiketinde olması gereken bir çok konu var. Gıda üreticileri özellikle AB ülkelerinde ürünlerinin problemsiz satılmasını istiyorlarsa mutlaka etiketlerini kontrol ettirmelidirler. Bu konuda yardıma ihtiyacı olan tüm şirketler bize ulaşıp bilgi alabilirler.

Copyright © IF Medien - Her hakkı saklıdır